Валерій Пацкан: Рахункова палата знайшла додаткові резерви за чотирма джерелами доходів загалом на 20,6 млрд грн

05.11.2020 14:41

Рахункова палата знайшла додаткові резерви за чотирма джерелами доходів загалом на 20,6 млрд грн. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи у Верховній Раді Висновки за результатами експертизи проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Валерій Пацкан наголосив, що три з чотирьох пропозицій Рахункової палати враховані Комітетом з питань бюджету.

Водночас, зауважив він, прогноз уряду щодо зростання економіки на 4,6% є досить оптимістичним. «Враховуючи ситуацію, яка склалася, є ризики, що таке зростання не буде досягнуто. Карантинні обмеження до кінця року триватимуть. Статистика демонструє збільшення кількості хворих на COVID-19 як в Україні, так і в світі. Триває рецесія в промисловості й інших галузях. Зменшилося кредитування економіки та притік іноземного капіталу, суттєво скоротилися капітальні інвестиції. Це призведе до ненадходження доходів у визначених у бюджеті обсягах», − додав Валерій Пацкан.

За словами Валерія Пацкана, передбачено зростання доходів на 9,4%, однак реально, за оцінкою Рахункової палати, доходи зменшаться на 2,2% порівняно з очікуваними на цей рік. Крім того, додав він, передбачено реальне зменшення видатків споживання і розвитку і при доопрацюванні проєкту необхідно звернути увагу на формування окремих видатків. Зокрема, на боротьбу з COVID-19 передбачено 19,4 млрд грн, з яких 2,6 млрд − на проведення вакцинації. «Ми бачимо ризики закупівлі за завищеними цінами медичних товарів та недостатньо досліджених вакцин. У разі продовження карантину витрати на боротьбу з епідемією та її наслідками можуть зрости»,  підкреслив Валерій Пацкан. Крім того, на виплату пільг і житлових субсидій передбачено на 561 млн грн менше, ніж у 2020 році, але вже оголошено про суттєве підвищення цін на газ уже з листопада. «Це неминуче призведе до подорожчання житлово-комунальних послуг і збільшення кількості отримувачів субсидій, а отже – запланованих видатків», − зауважив Голова Рахункової палати. Він також додав, що 147 млрд грн планується спрямувати на дороги, а розвиток і утримання доріг передбачено переважно за рахунок коштів, залучених Укравтодором під державні гарантії.

Валерій Пацкан підкреслив, що дефіцит державного бюджету на 2021 рік  6% ВВП або 270 млрд грн. «Це вдвічі більше межі, встановленої в Бюджетному кодексі. Можна порівнювати рівень дефіциту бюджету і співвідношення боргу до ВВП в Україні з іншими країнами, але при цьому треба порівнювати також середні вартість і термін запозичень. Наші запозичення значно дорожчі та коротші. У 2021 році частка державних запозичень становитиме 39% усіх фінансових ресурсів державного бюджету», - наголосив він.

Крім того, зазначив Голова Рахункової палати, на виплату боргів у 2021 році передбачено третину витрат державного бюджету – майже 620 млрд грн. «Тільки на обслуговування боргу піде кожна сьома гривня доходів. Обсяг державного і гарантованого державою боргу загалом зросте до 2,9 трлн грн, або майже 65% ВВП, що перевищить встановлену у Бюджетному кодексі межу», - додав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати також зауважив, що Уряд пропонує на півроку «заморозити» розмір прожиткового мінімуму у сумі 2 тис 189 грн, хоча його фактичний розмір вже становить 3 тис 763 грн. «Це в 1,6 раза перевищує розмір, визначений Урядом на грудень наступного року. І Рахункова палата неодноразово наполягала на змінах підходів до формування розміру прожиткового мінімуму»,  підкреслив він.