«Південно-західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» недоотримала 4,25 млрд грн запланованих доходів у 2017–2019 роках – Рахункова палата

12.11.2020 13:58

Регіональна філія «Південно-західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» у 2017–2019 роках недоотримала 4,25 млрд грн запланованих доходів.

Про це йдеться у звіті Рахункової палати за результатами аудиту ефективності АТ «Українська залізниця» з питань використання і розпорядження державним майном регіональною філією «Південно-західна залізниця», що мають фінансові наслідки для державного бюджету. Відповідальна за проведення заходу – член Рахункової палати Ірина Іванова.

Рахункова палата зазначає, що планові показники доходів не виконувались попри прибутковість філії у цей період. Так, чистий прибуток у 2017 році становив 3,7 млрд грн (62% плану), у 2018 році – 3,1 млрд (55%), а у 2019 році – 3,4 млрд грн (91%).

Як засвідчив аудит, за результатами інвентаризацій протягом трьох років «Південно-західна залізниця» виявила нестачу необоротних активів та запасів на 108 млн грн, що може мати ознаки кримінального правопорушення. При цьому інформація про відкриття у правоохоронних органах кримінальних проваджень щодо таких нестач під час аудиту не підтверджена.

Встановлено, що не переоформлено правовстановлюючих документів на 94 об’єкти нерухомого майна, якими наділено філію «Південно-західна залізниця». Відповідно до законодавства, це необхідно було зробити протягом двох років від дня державної реєстрації АТ «Укрзалізниця» у 2015 році.

Зазначене створює ризик втрати державного майна, внесеного до статутного капіталу товариства, загальною вартістю 39 млн гривень.

Окрім того, «Укрзалізниця» не оформила правовстановлюючих документів на 922 земельні ділянки площею більше 8 тис. га, якими наділено філію «Південно-Західна залізниця» та які знаходяться у її використанні. Це також створює ризик втрати державного майна, вартість якого не визначено, оскільки станом на 31.12.2019 нормативно-грошову оцінку вказаних ділянок не проведено.

Під час аудиту також встановлено, що АТ «Укрзалізниця» недоплатило в держбюджет 206 млн грн дивідендів за 2018 рік. Товариство мало перерахувати 90% прибутку, тобто 309 млн грн, натомість відрахувало лише 103 млн гривень.

Аудитори звертають увагу: Кабінет Міністрів України, який виконує функції загальних зборів (вищого органу) АТ «Укрзалізниця», не забезпечив контролю за відрахуванням дивідендів за 2018 рік. Рахункова палата рекомендує Кабінетові Міністрів та «Укрзалізниці» вжити заходів із забезпечення перерахування зазначених коштів до бюджету.

Рахункова палата виявила, що статутний капітал «Укрзалізниці» в розмірі 230 млрд грн частково сформований з недотриманням вимог законодавства. До статутного капіталу включили майно, яке не підлягає приватизації, на 449 млн грн – будівлі пасажирських вокзалів, пасажирські платформи, павільйони тощо. Господарський кодекс це забороняє.

Про виявлені ознаки кримінальних правопорушень Рахункова палата поінформує Офіс Генерального прокурора.

Звіт та рішення за результатами аудиту будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.