Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 13.09.2016 № 17-5

щодо Звіту про результати аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-промисловому комплексі

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-промисловому комплексі надіслано Верховній Раді України (лист від 03.11.2016 № 04-2029), відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів − Кабінету Міністрів України (лист від 03.11.2016 № 04-2030).

Згідно з вимогами статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», рішення Рахункової палати та Звіт надіслано Міністерству енергетики та вугільної промисловості України (лист від 03.11.2016 № 04-2031) для відповідного реагування.

Після розгляду рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 17.11.2016 № 40651/1/1-16, яким Міністерству енергетики та вугільної промисловості України визначено забезпечити усунення виявлених недоліків і порушень та вжити необхідних заходів згідно з рекомендаціями Рахункової палати, про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України. У разі необхідності прийняття рішень Урядом внести в установленому порядку відповідні проекти актів.

Рахункова палата отримала лист Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 14.12.2016 № 04/33-13008, яким поінформовано про результати розгляду рішення Рахункової палати та вжиті з заходи.

Зокрема, наказом Міненерговугілля від 25.08.2016 № 544 затверджено нову редакцію Статуту ДП «Смоли». З метою забезпечення виконання положень постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2012 № 942 щодо реалізації переданих ДП «СхідГЗК» галузевих резервів гафнію та цирконію і спрямування отриманих коштів на розвиток уранового виробництва Міненерговугілля листом від 20.09.2016 повідомило ДП «СхідГЗК», що не заперечує проти організації конкурсу з реалізації галузевих резервів ДП «СхідГЗК» за умови дотримання вимог чинного законодавства та цільового використання коштів. Для належної діяльності правління ДК «Ядерне паливо» наказом від 11.10.2016 № 648 Міненерговугілля забезпечило кількісний склад правління ДК «Ядерне паливо».

Крім того, Міненерговугілля було розроблено та затверджено План заходів з реалізації рекомендацій Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-промисловому комплексі.

Аналіз запланованих і вжитих Міненерговугіллям заходів засвідчив, що значну частину зауважень та пропозицій Рахункової палати Міненерговугілля залишило поза увагою, через що вони можуть набути системного характеру і негативно впливатимуть на результати діяльності державних підприємств.

Зокрема, планом не передбачено виконання заходів щодо налагодження діяльності з розроблення та затвердження стратегічних планів розвитку державних підприємств ядерно-промислового комплексу. Не визначені заходи для забезпечення ефективної та результативної діяльності постійної комісії щодо розпорядження державним майном, що належить до сфери управління Міненерговугілля. Повною мірою не передбачено вжиття заходів щодо налагодження роботи правління Державного концерну «Ядерне паливо», через неналежну діяльність якого втрачено реальний контроль за господарською діяльністю підприємств − членів цього концерну, в т.ч. за залученням ними кредитних ресурсів за найвигіднішими відсотковими ставками.

З метою належного реагування на рекомендації Рахункової палати Міненерговугіллю було запропоновано доопрацювати План заходів міністерства з реалізації рекомендацій Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-паливному комплексі (лист від 14.02.2017 № 04-311).

У встановлені Законом України «Про Рахункову палату» терміни відповідь Міненерговугілля надана не була. У зв'язку із цим Міненерговугілля було повторно надіслано лист з пропозицією доопрацювати План заходів міністерства з реалізації рекомендацій Рахункової палати щодо результатів аудиту, передбачивши в ньому усунення всіх виявлених недоліків та порушень, і поінформувати Рахункову палату про вжиті заходи (лист від 04.07.2017 № 04-1203).

Після повторно надісланих листів Рахункової палати Міненерговугілля поінформувало про виконання її рекомендацій (лист від 04.07.2017 № 02/33-6124 та від 28.07.2017 № 03/33-6876).

Зокрема, Міненерговугіллям видано наказ від 30.06.2017 № 450, яким затверджено План заходів з реалізації рекомендацій Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-паливному комплексі. При цьому визнано таким, що втратив чинність, попередній план заходів Міненерговугілля, затверджений 14.12.2016.

Наказом також зобов'язано відповідальні структурні підрозділи Міненерговугілля та ДК «Ядерне паливо» щокварталу надавати Рахунковій палаті інформацію про стан виконання Плану заходів з реалізації рекомендацій Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності управління Міністерством енергетики та вугільної промисловості України об'єктами державної власності у ядерно-паливному комплексі.

Стан виконання зазначених заходів такий.

Щодо вирішення питання придбання облігацій внутрішньої державної позики з метою збереження від інфляційних процесів коштів, які накопичуються у фінансовому резерві, Міненерговугілля листом від 01.06.2017 звернулося до Мінфіну з відповідною пропозицією.

Міненерговугілля зобов'язало керівників державних підприємств ядерно-промислового комплексу оновити та подати на погодження до Міненерговугілля розпорядчі документи щодо визначення їх облікової політики. Станом на 01.07.2017 Міненерговугілля погоджено наказ ДП «СхідГЗК» від 15.05.2017 № 153 «Про облікову політику». Із зауваженнями та пропозиціями погоджено наказ ДП «Смоли» від 20.04.2017 № 81 «Про облікову політику».

Міненерговугіллям розробляється проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо виключення ДП «Смоли» із зазначеного переліку). Також доопрацьовується проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання виробничої діяльності ДП «Смоли» щодо введення в експлуатацію обладнання, придбаного за рахунок бюджетних коштів, з урахуванням зауважень центральних органів виконавчої влади для повторного подання на погодження.

Міненерговугіллям оновлено склад правління ДК «Ядерне паливо», підготовлено та Кабінетом Міністрів України затверджено нову редакцію Статуту ДК «Ядерне паливо» (постанова від 12.07.2017 № 499). Посилено контроль за господарською діяльністю підприємств - учасників ДК «Ядерне паливо», зокрема, шляхом створення підкомісії з розгляду питань фінансово-господарської діяльності підприємств ядерної енергетики та атомної промисловості (наказ від 02.06.2017 № 375).

Також Міненерговугіллям 07.04.2017 затверджено стратегічний план розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2017−2021 роки.

Відповідно до вимог статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», стан реалізації Міненерговугіллям рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба