Валерій Пацкан: Рахункова палата проводитиме аудити оцінки збитків, завданих Україні російською агресією, із залученням європейських колег

04.07.2022 13:30

Рахункова палата із залученням європейських колег проведе аудити оцінки збитків, завданих Україні російською агресією. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час вебінару «Як підвищити ефективність державних видатків: роль Рахункової палати», організованого Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна.

За словами Валерія Пацкана, аудити відбуватимуться за міжнародними стандартами і наразі розробляються підходи до їх проведення. Він зауважив, що це дозволить зрозуміти, скільки втрат в усіх сферах має Україна, який розмір прямих і непрямих збитків, чи повністю вони оцінені та підраховані. Голова Рахункової палати підкреслив, що незалежний аудиторський висновок, отриманий за міжнародними стандартами, в очах міжнародної спільноти значно підвищить довіру до цифр та фактів, представлених Урядом.

Наразі вироблені чотири ключові мети такої оцінки: в судових цілях – під час подання позовів до міжнародних судів; для визначення розмірів репарацій від росії та посилення позиції країни щодо їх отримання; задля отримання та реалізації проєктів допомоги від країн-партнерів та міжнародних організацій; для максимально прозорого та ефективного використання коштів державного бюджету на відбудову та відновлення України.

«Фахівці Рахункової палати моніторять та аналізують методології усіх відомств щодо визначення збитків. Ми також  запланували проведення низки секторальних аналізів, які дозволяють аудиторам подивитися процеси підрахунку збитків міністерствами та відомствами. Вже проводимо аналіз впливу війни на сплату акцизу, податків. Зараз розпочинаємо аудити аграрного сектору, щоб підрахувати прямі збитки від війни», - сказав Валерій Пацкан.

За його словами, роль Рахункової палати – бути для Президента, Парламенту та Уряду надійним партнером, який постійно моніторить ситуацію та висловлює незалежну, об'єктивну точку зору щодо прогалин у використанні державних коштів та пропонує рішення, як їх усунути.

Валерій Пацкан наголосив, що кожній цифрі, порахованій нашими державними органами, мають довіряти і в Україні, і в світі. Крім того, додав він, спільна мета, – щоб кожна пропозиція України щодо відшкодування, захисту та відновлення справедливості для українців знайшла відповідну фінансову підтримку з боку партнерів. «Рахунковій палаті повинні довіряти, державі повинні довіряти. Що ті кошти, які надаються Україні, будуть 100% спрямовані на розбудову нашої держави, що не буде корупційної складової в їх використанні і що вони допоможуть підняти економіку і подолати наслідки війни», – заявив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати також нагадав, що наприкінці травня брав участь у постконгресі EUROSAI – організації, яка об’єднує всі вищі органи аудиту Європи - і продемонстрував, як війна в Україні руйнує сталий розвиток в усьому світі. «Ми отримали шалену підтримку. Ми вже розпочали активну співпрацю з колегами з Великобританії, Ізраїлю, Чехії, Польщі, країн Балтії. Вони будуть нам допомагати в частині методики й методології аудиту збитків внаслідок воєнних конфліктів», - наголосив Валерій Пацкан.