Рахункова палата продовжує активну участь в аудитах коштів Європейського Союзу

06.10.2022 10:00

Керівник групи аудиторів чотирьох програм транскордонного співробітництва з країнами ЄС (програми ENI CBC за участю Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Словаччини), член Рахункової палати України Василь Невідомий взяв участь у шостій мережевій зустрічі уповноважених органів аудиту європейських країн у Брюсселі.

Аудиторська мережа європейських програм ENI CBC об'єднує аудиторські органи та групи аудиторів з країн-учасниць для співпраці, обміну досвідом та напрацювання рішень для вирішення спільних проблем.

Після двох останніх щорічних онлайн-заходів в умовах пандемії COVID-19 шоста мережева зустріч щодо питань аудиту програм ENI CBС відбулася наживо. Учасники заходу зосередили увагу на огляді щорічних звітів та висновків аудиту за 2020/2021 роки, а також рекомендаціях щодо майбутньої аудиторської роботи. Значна увага також була приділена зміцненню заходів протидії шахрайству в програмах і вдосконаленню системи управління та контролю в програмах на період 2021–2027 років.

Представники Європейської комісії узагальнили підсумки аудиторської роботи за 21 операційною програмою, а також розглянули процес впровадження та фінансування Програм ENI CBC і рекомендації щодо майбутньої аудиторської роботи. Крім того, учасники обговорили шляхи вдосконалення систем управління Програмами, які виконуються у 2021–2027 роках, на основі висновків аудиту 2014-2020 років.

Окрема дискусія була присвячена подоланню існуючих методологічних проблем та засвоєнню уроків з проведення системних аудитів, аудитів проєктів, аудитів рахунків.

Група TESIM представила розроблений посібник заходів протидії шахрайству в програмах.

Спеціальна сесія була присвячена аудиторській роботі та звітуванню в програмах за участю України. З урахуванням воєнного стану та активних військових дій Європейська комісія розробила зміни до правил фінансового звітування та контролю, впровадження яких дасть можливість гнучкого підходу до верифікації понесених витрат та способу відображення їх у фінансовій звітності.

Для довідки:

Прикордонне співробітництво є одним із інструментів сприяння економічному та соціальному розвитку в прикордонних регіонах, вирішення спільних проблемних питань у сферах охорони навколишнього природного середовища, здоров'я громадян, безпеки, а також сприяння покращенню умов і вільних підходів до переміщення людей, товарів та капіталу.

Україна бере участь у реалізації чотирьох спільних операційних програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства на 2014–2020 роки. Зокрема, «Україна – Румунія», «Басейн Чорного моря», «Україна – Угорщина – Словаччина – Румунія», «Україна – Польща – Білорусь». Їх загальний бюджет становить близько 403 млн євро. Рахункова палата входить до складу груп аудиторів за всіма чотирма програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства на 2014–2020 та на 2021–2027 роки, які формуються з представників кожної країни-учасниці і повинні здійснювати аудити, зокрема, щодо систем управління та контролю, проєктів та щорічної звітності.

Кожна країна-учасниця є відповідальною за створення надійної національної системи управління і контролю, яка функціонуватиме відповідно до вимог і правил ЄС, а також розроблення механізмів, спроможних ефективно запобігати, виявляти та виправляти порушення та помилки.