Рахункова палата затвердила чотири Звіти на плановому засіданні

21.12.2023 16:42

У Рахунковій палаті відбулося планове засідання під головуванням т.в.п. Голови Рахункової палати Андрія Майснера, на якому розглянули та затвердили чотири Звіти за результатами проведених контрольних заходів, зокрема, і щодо прямої бюджетної підтримки України з боку США:

− Звіт про результати аудиту ефективності на тему: «Пряма бюджетна підтримка Уряду США і інших донорів для забезпечення життєво важливих потреб населення України в умовах війни». Відповідальний за проведення контрольного заходу – заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер;

− Звіт про результати аудиту ефективності на тему "Фінансова підтримка США на початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну: запобігання колапсу та збереження стресостійкості української системи медичних послуг". Відповідальний за проведення контрольного заходу – член Рахункової палати Василь Невідомий;

− Звіт про результати аудиту ефективності управління матеріальними цінностями державного матеріального резерву. Відповідальний за проведення контрольного заходу – член Рахункової палати Віктор Богун;

− Звіт про результати фінансового аудиту проєкту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Відповідальний за проведення контрольного заходу – член Рахункової палати Василь Невідомий;

Коментуючи результати аудиту прямої бюджетної підтримки Уряду США і інших донорів для забезпечення життєво важливих потреб населення України в умовах війни, заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер зазначив: "Цей аудиторський проєкт − перший за 27-річну історію Рахункової палати, що реалізований з чітким дотриманням міжнародних стандартів ISSAI за консультаційно-методологічного сприяння наших американських колег з U.S. GAO в рамках проєкту USAID, а також команди експертів ЕU4АСU на чолі з Інгуною Судрабою".

На важливості проведеного аудиту наголосила у своєму виступі і народна депутатка України, Голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа: "Зараз прозорість використання прямої бюджетної підтримки Сполучених Штатів Америки – це найбільший пріоритет. Ми можемо дискутувати про напрямки її спрямування чи розміри, але якщо ми не будемо абсолютно прозорі і підзвітні, то цієї підтримки просто не буде. І зараз, коли Конгрес розглядає виділення Україні майже 12 млрд доларів США, нам важливо, щоби сигнали, які надходять від нас, були абсолютно позитивними".

"Ми з великою повагою ставимося до кожного центу і євроценту допомоги наших міжнародних партнерів, яку вони надали з коштів своїх платників податків. Тому я дуже вдячний Рахунковій палаті за проведену значну роботу з перевірки ефективності використання цих коштів", –  додав присутній на засіданні перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін.

Представники інших міністерств також відзначили роботу фахівців Рахункової палати, а також зауважили, що аудит допоміг виявити проблемні питання та надав можливості не лише для покращення ефективності використання коштів, а й сприяв вдосконаленню роботи самих відомств. Зокрема, Перша заступниця Міністра соціальної політики України Дарія Марчак зазначила, що аудит став стимулом для покращення роботи Міністерства та суттєвої перебудови його внутрішніх процесів.

У свою чергу, заступниця Міністра економіки Надія Бігун розповіла про виклики, що виникли під час реалізації проєкту "Є-підтримка" в умовах війни, та висловила сподівання, що міжнародні донори оцінять ситуацію з розумінням складних обставин, в яких працювало Міністерство.

На засіданні також розглянули депутатські звернення, затвердили кошторис Рахункової палати на 2024 рік, Порядок річного планування діяльності Рахункової палати, Специфікації та опис процесу "Моніторинг виконання рішень Рахункової палати за результатами заходу державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту)".

У засіданні також взяли участь: Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, заступниця Міністра освіти і науки Світлана Даниленко, заступник Міністра економіки Ігор Фоменко, Державний секретар Міністерства соціальної політики Наталія Ненюченко, Державний секретар Міністерства культури та інформаційної політики Юрій Лещук, Голова Національної служби здоров'я Наталія Гусак, т.в.о. Голови Державного агентства резерву Дмитро Бабак.

Звіти та рішення Рахункової палати про їх затвердження незабаром будуть опубліковані на вебсайті Рахункової палати.