Григорій Слєпкань: Місцевій владі варто активніше долучати Рахункову палату до розгляду результатів наших аудитів

03.09.2021 15:07

Місцевій владі для ефективного витрачання коштів платників податків варто активніше долучати Рахункову палату до розгляду результатів наших аудитів. Це сприятиме усуненню порушень і їх запобіганню у майбутньому.

Про це заявив заступник начальника територіального управління Рахункової палати у м. Одеса Григорій Слєпкань під час регіональної конференції в Одесі на тему «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

Григорій Слєпкань зауважив, що фахівці Рахункової палати завжди готові не лише виявити порушення, а й надати рекомендації щодо їх виправлення і недопущення в майбутньому, а також порадити, як ефективніше використовувати кошти та державне майно на місцях.

«Протягом останніх років наші представники постійно беруть участь у засіданнях, колегіях та нарадах, які стосуються місцевих бюджетів, фінансово-бюджетної дисципліни, ефективності управління державним майном. Немає жодного випадку, коли органи місцевої влади чи об’єкти контролю не допускали аудиторів чи перешкоджали проведенню аудитів. Водночас, на жаль, нас не запрошували на заходи, де розглядались результати аудитів Рахункової палати», − додав він.

Григорій Слєпкань зауважив, що територіальне управління в Одесі було  було створено у 2004 році і на сьогодні охоплює Одеську, Миколаївську, Херсонську області, Автономну Республіку Крим та Севастополь. Наразі тут працюють 13 аудиторів, які протягом останніх 3,5 років, з часу роботи оновленого складу Рахункової палати,  взяли участь у 20 аудитах. «За цей період ми перевірили 74 об’єкти та встановили порушень і недоліків на загальну суму понад 1,2 млрд грн, надали майже 100 рекомендацій. І виконання цих рекомендацій постійно контролюється»,  зазначив він.

Заступник начальника територіального управління Рахункової палати у м. Одеса навів приклад, що у 2020 році теруправління було долучене до аудиту використання коштів на розвиток екстреної медицини. Аудит встановив, що Одеський центр екстреної медичної допомоги з порушеннями закупив 45 автомобілів на суму 128 млн грн. До комплектації автівок входять апарати ШВЛ. Але належне медобладнання, яке б дозволяло використовувати ці ШВЛ поза межами автомобілів, було відсутнім. До акту приймання-передачі внесли недостовірні відомості, і акт про невідповідність комплектації товару не складений.

Крім того, аудитори виявили, що Одеський центр екстреної допомоги закупив певне медичне обладнання з націнкою 280390%. Обласна прокуратура вже розпочала кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем. І результати аудиту Рахункової палати долучені до матеріалів справи. Належну реакцію отримали  як від Одеської облдержадміністрації, так і від центру екстреної допомоги. Планується капітально відремонтувати приміщення навчально-тренувального відділу, збільшити на 5 одиниць кількість бригад екстреної меддопомоги, розгорнути 7 додаткових пунктів в районах області. 

Григорій Слєпкань назвав ще один приклад результативності роботи теруправління. Зокрема, за результатами проведення Рахунковою палатою аудиту щодо використання коштів на захист шкідливої дії вод в трьох областях, Одеська облдержадміністрація у 2018 році виділила 8 млн грн на реконструкцію каналізаційних мереж очисних споруд у Вилковому.

Крім того, деякі порушення усуваються навіть під час аудиту. Наприклад, аудитори  теруправління перевіряли використання субвенції з держбюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Тоді виявили, що Куяльницька сільська ОТГ після капітального ремонту проїзної частини за 5-ма проєктами не провела оприбуткування обладнання та новостворених мереж та не збільшила вартість цих проїздів. Після того, як Рахункова палата вказала на це, недоліки негайно виправили. Відповідно непрямий фінансовий ефект склав понад 3 млн грн.

«Є звичайно випадки, коли наші рекомендації ігноруються. І тут нам всім спільно є над чим працювати. Адже в ефективному використанні коштів мають бути зацікавлені всі сторони аудиту. Також ми вважаємо за необхідне  внести законодавчі зміни в частині здійснення аудиту виконання місцевих бюджетів за доходами та видатками»,  резюмував заступник начальника територіального управління Рахункової палати у м. Одеса Григорій Слєпкань. 

Конференція організована Рахунковою палатою з нагоди 25-річчя інституції і відбувається за підтримки партнерів з Представництва Європейського Союзу в Україні, колег з Латвії, Литви, Німеччини.

У заході взяли участь Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім, Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, Голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, Віцепрезидент НАН України, Голова Консультативно-наукової ради Рахункової палати Олег Рафальський, керівник команди експертів проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні», Екс-Генеральний аудитор Латвії та екс-депутат Латвійського Сейму Інгуна Судраба, народні депутати, мери низки міст Одещини, Миколаївщини, Херсонщини, голови ОТГ, представники органів місцевого самоврядування.