Очільник Рахункової палати Андрій Майснер представив у парламенті Висновки до проєкту держбюджету-2024

18.10.2023 17:15

У 2024 році більш ніж половину всіх видатків держбюджету – 1,7 трлн грн – спрямують на нацбезпеку й оборону. Про це заявив т. в. п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер, презентуючи у Верховній Раді Висновки за результатами експертизи проєкту Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік”.

За його словами, Рахункова палата активно працювала з Бюджетним комітетом на всіх етапах підготовки проєкту держбюджету.

«Понад 600 днів Україна живе в умовах широкомасштабної війни, тому  ключовим пріоритетом для всіх нас і досі залишається захист України. Наступного року Уряд пропонує спрямувати з держбюджету на нацбезпеку й оборону 1,7 трлн грн, або більш ніж половину всіх видатків. Проте цього може виявитися замало, якщо цей показник порівняти з щомісячним обсягом цьогорічних фактичних видатків за 9 місяців», – сказав Андрій Майснер.

Очільник Рахункової палати зазначив, що на тлі обмеженості бюджетного ресурсу в умовах війни та можливості спрямовувати на оборону лише надходження із внутрішніх джерел, нагальною є необхідність тимчасової централізації держкоштів.

«Зарахування до держбюджету податку на доходи фізичних осіб із грошового забезпечення захисників і захисниць України та коштів дорожнього фонду – це додаткова спроможність ЗСУ. Кошти з бруківки та асфальту мають іти на Перемогу», – додав Андрій Майснер.

Він наголосив, що видатки на обороноздатність держави та забезпечення військовослужбовців збільшаться внаслідок скорочення непріоритетних в умовах війни видатків. Зокрема, 574 млн грн перенаправлять на протезування військовослужбовців. «До речі, Рахункова палата завершила системний аудит ефективності по протезуванню. Зараз це велика проблема для України, наш біль і запит на якісно іншу, ефективну, державну політику в цій сфері на найближчі десятиріччя», – наголосив він.

Андрій Майснер підкреслив, що ще одним пріоритетом держбюджету-2024 є соціально-гуманітарний. Зокрема, передбачається, що зростуть видатки на охорону здоров’я, освіту, облаштування укриттів для закладів освіти. Також заплановане значне збільшення видатків на забезпечення законних інтересів  захисників і захисниць. «Рахункова палата швидко реагує на виклики й перевела свою роботу на воєнні рейки. Ми провели аудит ефективності використання коштів держбюджету, спрямованих на реалізацію заходів із реабілітації та реадаптації наших героїв і їх родин. Як встановлено аудитом, значна частина наших захисників і захисниць не отримували належних послуг. Для забезпечення законних інтересів кожного захисника і захисниці необхідне значне збільшення відповідних видатків», – сказав очільник Рахункової палати. Так, у 2024 році з бюджету на реабілітацію військових спрямують 2,6 млрд грн, що у 4,8 раза більше, ніж у 2023 році, а також запровадять нову субвенцію у сумі 3,8 млрд гривень.

Коментуючи ситуацію із зовнішніми кредиторами, Андрій Майснер зауважив, що наступного року пропонується отримати від них 45% усіх надходжень, насамперед від Уряду США.

“Рахункова палата через аудиторську експертизу й далі контролюватиме, щоб кошти українських та іноземних платників податків були використані ефективно й прозоро для Перемоги та збереження нашої держави”, – резюмував Андрій Майснер.

Повне відео виступу – за посиланням.