Протезування та реабілітація: виконання аудиторських рекомендацій Рахункової палати

26.02.2024 17:39

Міністерство охорони здоров’я запроваджує підготовку ортезистів-протезистів, а Міністерство соціальної політики змінює порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю. Такими, зокрема, є дії органів влади на виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудиту використання коштів державного бюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації.

Нагадаємо, цим аудитом було встановлено, що протягом 2021 року – І півріччя 2023 року у зазначеній сфері було неефективно використано загалом 22,9 млн грн державного бюджету та з порушенням законодавства – 65,0 млн грн, з них з ознаками шахрайства на суму 6,5 млн гривень.

Також аудит встановив:

–  що кошти на придбання та проведення ремонту допоміжних засобів реабілітації виконавцями використано недостатньо ефективно, як наслідок, потребу частини осіб з інвалідністю у засобах реабілітації своєчасно не задоволено;

– чинна нормативно-правова база із забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації є суперечливою та потребує унормування;

– не вирішено питання підбору кваліфікованих кадрів для забезпечення безперебійної роботи підприємств галузі протезування та якісного надання відповідних послуг та ін.

За результатами аудиту Рахункова палата надала органам влади 27 рекомендацій, й станом на зараз відомо про виконання 10 з них, та відшкодовано незаконних видатків на суму 600,1 тис. гривень.

Так, зокрема, Міністерство охорони здоров’я повідомило Рахункову палату про затвердження переліку спеціалізацій підготовки здобувачів вищої освіти ступеня магістра за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування», куди увійшли: лабораторна діагностика та протезування-ортезування.Також розпочато роботу щодо визначення вишів, які готуватимуть протезистів-ортезистів, розроблення освітніх програм, а також компонентів кваліфікаційного іспиту для атестації спеціалістів. Також МОЗ запропонувало Мінекономіки збільшити держзамовлення на фахівців за напрямками: терапія та реабілітація, медична психологія.

Своєю чергою Міністерство економіки повідомило Рахункову палату про внесення змін до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва та затвердження нового Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу. Завдяки цьому підприємства, діяльність яких спрямована на виготовлення технічних засобів реабілітації, можуть скористатися програмами державної підтримки, зокрема «Доступні кредити 5-7-9%».

Мінсоцполітики також поінформувало про роботу над змінами до нормативно-правової бази із забезпечення засобами реабілітації. Зокрема − про ухвалення постанови Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2023 року № 1306 «Деякі питання забезпечення допоміжними засобами реабілітації». Цією постановою реалізовано низку рекомендацій Рахункової палати, зокрема: кошти субвенції дозволено спрямувати на заміну акумуляторів у колісних кріслах, також ці кошти можна використати на фінансувати заміни куксоприймача при зміні антропометричних даних.

Під час зазначеного аудиту, фахівці перевірили також стан реагування на рекомендації, надані Рахунковою палатою за результатами попереднього аудиту у 2018 році: з 19 рекомендацій (пропозицій) наданих Мінсоцполітики, у повному обсязі виконано 12, частково – 2, не виконано – 5. Це створило ризики неефективного використання бюджетних коштів, несвоєчасного, неповного та неякісного забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації.

 «За 10 років війни держава не переглянула ключові потреби в підготовці кадрів за спеціальностями, які нам вкрай потрібні не на одне десятиріччя. І от нарешті, за результатами тематичного аудиту Рахункової палати Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки реально взялися за системну професійну підготовку тих, хто опікуватиметься протезуванням і фізичною реабілітацією, в тому числі й героїв і героїнь, які ризикували і ризикують своїм життям заради України і всіх нас, втрачаючи своє здоров’я. Виконуються й інші наші аудиторські рекомендації − це важлива державницька синергія», − так прокоментував результати моніторингу виконання аудиторських рекомендацій Рахункової палати відповідальний за організацію та проведення аудиту заступник голови Андрій Майснер.

Рахункова палата продовжує здійснювати моніторинг виконання наданих рекомендацій та вжитих заходів.

Детально про інші кроки органів влади та загальний стан виконання рекомендацій Рахункової палати описано в інформаційному повідомленні про виконання рішення Рахункової палати від 24.10.2023 № 23-1 та у доповненні до нього.